سیر صعودی مبادلات تجاری ایران با اروپا
تولیدو: تهران- مبادلات تجاری ایران با اتحادیه اروپا در سال 2017 روندی رو به رشد داشته، به صورتی كه كل مبادلات تجاری كشورمان با منطقه یورو با رشد 53 درصدی نسبت به سال پیش از آن به بیش از 21 میلیارد یورو رسیده است؛ این ارقام از بهبود تراز تجاری و رونق اقتصادی بعد از برجام حكایت دارد.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، رونق وضعیت صادرات و بهبود مبادلات تجاری ایران و اروپا طی هفته گذشته در صدر خبرهای اقتصادی كشور قرار گرفت. بر این اساس روزنامه های اقتصادی هفته گذشته با عنایت به اهمیت مبحث به تحلیل و ارزیابی وضعیت صادرات و افزایش تبادلات تجاری كشورمان پرداختند.
** مبادلات تجاری ایران و اروپا
در طول سال های گذشته روابط اقتصادی ایران با اتحادیه اروپا فراز و نشیب های فراوانی داشته، ولی آنچه در كل دوران به صورت ثابت عمل كرده، تراز تجاری منفی ایران با این منطقه از جهان بوده است كه البته در سال 2017 نسبت به سال پیش از آن بهبود یافته است.
براساس گزارشی كه پایگاه خبری «یورواستات» وابسته به كمیسیون اروپا منتشر نموده، رشد واردات اتحادیه اروپا از ایران در 2017 بیشتر از رشد صادرات اتحادیه اروپا به ایران بوده است. با این حال، تراز تجاری دو طرف به میزان 600 میلیون یورو به نفع اتحادیه اروپا است.
طبق این گزارش مبادلات تجاری ایران با 28 عضو اتحادیه اروپا در سال 2017 در مدار صعودی قرار گرفته است؛ به صورتی كه كل مبادلات تجاری ایران با منطقه یورو در سال 2017 با رشد 53 درصدی نسبت به سال پیش از آن بالغ بر 21 میلیارد یورو ثبت شده است.
مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا در سال 2017 كه دومین سال اجرایی شدن توافق جامع هسته ای است، با رشد 53 درصدی نسبت به سال پیش از آن مواجه شده است. در سال 2016 هم تجارت دو طرف 78 درصد نسبت به سال پیش از آن افزایش یافته و به 13میلیارد و 744 میلیون یورو رسیده بود. واردات اتحادیه اروپا از ایران در سال 2017 با رشد 85 درصدی نسبت به سال پیش از آن به 10 میلیارد و 200میلیون یورو رسیده است. كشورهای اروپایی در سال پیش از آن 5 میلیارد و 500میلیون یورو كالا از ایران وارد كرده بودند. عامل مسلط در رشد تجارت كالایی ایران، به علت صادرات سوخت های معدنی است.
بررسی مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا در دو سال قبل هم روند رو به رشد روابط اقتصادی را تایید می كند. مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا كه در سال 2015 بالغ بر 7 میلیارد و 689میلیون یورو بود، در سال 2016 به 13 میلیارد و 744میلیون یورو افزایش یافته است.
برپایه این گزارش، واردات اتحادیه اروپا از ایران در سال 2016 با رشد 5.4 برابری نسبت به سال پیش از آن مواجه گردید و به 4میلیارد و 496 میلیون یورو رسید. اتحادیه اروپا در سال پیش از آن یك میلیارد و 235میلیون یورو كالا از ایران وارد كرده بود. رفع تحریم نفتی ایران و ازسرگیری خرید نفت از ایران علت اصلی رشد واردات اتحادیه اروپا از ایران در سال 2016 بوده است.
بر اساس این گزارش فرانسه بزرگ ترین واردكننده كالا از ایران در سال 2016 بوده، به صورتی كه واردات این كشور از ایران در این سال با رشد 2 برابری نسبت به سال پیش از آن به یك میلیارد و 350میلیون یورو رسید. ایتالیا با واردات یك میلیارد و 49میلیون یورویی و اسپانیا با 870 میلیون یورو به ترتیب در رتبه های دوم و سوم از این نظر قرار داشته اند.
** رونق صادرات از مواد معدنی تا صنایع نساجی
روزنامه «دنیای اقتصاد» در گزارشی به بررسی آخرین آمار انتشار یافته از جانب سازمان توسعه تجارت پرداخت و نوشت: در 10 ماه منتهی به دی سال جاری كالاهای صنعتی بیشترین صادرات را به خود اختصاص داده اند. با عنایت به اینكه صادرات كشور در دی ماه نسبت به آذرماه رشد داشته، به نظر می رسد كالاهای صنعتی توانسته اند محرك این رشد باشند. چون كه هم به لحاظ وزنی رشد 18 درصدی را تجربه كرده اند و هم به لحاظ ارزشی توانسته اند رشد 17 درصدی را به نام خود ثبت كنند.
هرچند در گروه كالاهای صادراتی شاهد رشد ارزشی بیشتر از 17 درصد هم هستیم اما كالاهای صنعتی تنها گروهی هستند كه توانسته اند در كنار رشد ارزشی به رشد وزنی 18درصدی هم دست یابند. همینطور بیشترین واردات مربوط به كالاهای واسطه ای است و بعد از آن واردات كالاهای مصرفی و سرمایه ای قرار دارد و سایر كالاها كمترین واردات را به نام خود ثبت كرده اند.
«جعفر صادق اسكندری» رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با بیان این كه« طی سال جاری 17 هزار و 996 تن صادرات انجام شده كه بیش از 6 میلیون و 502 هزار دلار ارزآوری داشته است»، خاطرنشان كرد: بیش از 7میلیون و 114 هزار تن انواع مواد معدنی طی 9 ماه نخست سال جاری از معادن استان استخراج شده كه میزان استخراج واقعی در سال قبل بیش از 7 میلیون و 232 تن بوده است.
اسكندری خاطرنشان كرد: با عنایت به اتمام فصل كاری و تعطیلی عمده معادن استان و شرایط آب و هوایی عملكرد كلی معادن در سه ماه چهارم محدود است. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با اشاره به اینكه تعداد معادن سنگ های تزئینی فعال در استان 100 فقره است، اظهار نمود: استخراج واقعی 9 ماه نخست سال جاری معادن فعال سنگ های تزئینی استان 430 هزار و 683 تن است.
روزنامه «تجارت» در گزارشی به رونق وضعیت صادرات صنایع نساجی و پوشاك پرداخت و به نقل از «افسانه محرابی» مدیركل دفتر صنایع نساجی و پوشاك وزارت صنعت، معدن و تجارت، نوشت: صادرات صنایع نساجی و پوشاك در 10 ماهه امسال 805 میلیون دلار بوده كه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 15درصد افزایش داشته است.
از ابتدای آغاز به كار دولت دوازدهم افزایش صادرات شتاب بیشتری پیدا كرد به صورتی كه در دوره 5 ماهه دولت دوازدهم (تا اواخر دی ماه) شاهد افزایش 28 درصدی صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته بوده ایم. تولید محصولات هم روند رو به افزایشی داشته است و به صورت متوسط در 5 ماهه دولت دوازدهم (منتهی به آخر دی ماه) تولید محصولات منتخب افزایش 10درصدی نسبت به مدت مشابه پیش از آن داشته است.
** مشوق های صادراتی سال 97
«مجتبی خسروتاج» رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در همایش تامین مالی صادرات از اختصاص هزار و 300 میلیارد تومان بعنوان مشوق صادراتی در بودجه سال 97 كل كشور اطلاع داد و اظهار داشت: بخشی از این رقم، كمك هزینه سود تسهیلات صادراتی خواهد بود، این درحالی است كه اگر بخواهیم به هر صادركننده 2 درصد جایزه صادراتی بدهیم، به 4 هزار میلیارد تومان منابع نیاز داریم، اما به هرحال كشور هم محدودیت هایی دارد.
خسروتاج با اشاره به اینكه در 10 ماه سال جاری، بالای 42 میلیارد دلار واردات صورت گرفته است كه 50 درصد این واردات، در قالب مراودات بانكی بوده است، اظهار داشت: 50 درصد مابقی از ارز متقاضی و آزاد بوده است. این در شرایطی است كه اگر برای واردات می توان از ال سی و تسهیلات بانكی استفاده كرد، باید برای صادرات هم این شرایط را مشخص كرد.
همچنین معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: صادركنندگان باید درمورد قدرت چانه زنی در فروش كالا با خریداران دقت لازم را انجام دهند، این درحالی است كه خیلی از صادركنندگان بدون صرف هزینه، از هنر اعتبار خریدار استفاده می نمایند و ازاین رو می توانند بدون اینكه یك ریال پول بگذارند، صادرات را موردنظر قرار می دهند.
پژوهشم**458** 3050
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و پژوهش های خبری ایران وجهان، با ما https: //t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب