مجوزهایی كه رانت و فساد می آورد
تولیدو: رونق تولید گزینه ای است كه خیلی از اقتصاددانان آنرا اصلی ترین راه برون رفت از شرایط خاص اقتصادی این روزها می دانند. در این رابطه یك اقتصاددان با تاكید بر لزوم كاهش فرایندهای طولانی اداری، مجوزهای گوناگون را رانت آور و فسادزا توصیف كرد.
به گزارش تولیدو به نقل از ایسنا، مساله حذف مجوزهای غیر ضروری از آن دست مسائلی است كه اقتصاددانان جریان بازارگرا روی آن خیلی تاكید دارند. در واقع حذف مجوزهای غیرضروری تأكیدی بر عدم دخالت دولت در مسائل اقتصادی می باشد. تصور كنید ۱۰ میلیارد تومان پول دارید و می خواهید با آن یك كسب و كار سودآور راه بیندازید. همه دوست داریم كاری انجام دهیم كه علاوه بر اینكه برایمان سودآور باشد، به رشد اقتصاد شهر و كشورمان هم بوسیله ایجاد ارزش افزوده و اشتغال كمك نماید.
با این همه اگر در مرحله شروع كسب وكار خود مجبور شویم چندین روز را برای گرفتن مجوز از ادارات مختلف صرف نماییم خود به خود گرفتار استرس و دلزدگی از انجام كار می شویم، ضمن اینكه هر كدام از این مجوزها هم احتمالاً ما را مقید به پذیرش هزینه ها یا تعهداتی می كند.
در چنین شرایطی (بدون در نظر گرفتن دیگر فاكتورهای كلان اقتصادی) سرمایه گذاران، تمركز بر تولید را فعالیتی هزینه زا تلقی می كنند و احتمالاً سرمایه خودرا به سمت دیگر حوزه های غیر مولد مانند سفته بازی های مرسوم خواهند برد.
در این رابطه مرتضی دلخوش - كارشناس اقتصادی - در گفت و گو با ایسنا، یكی از راهكارهای رونق تولید حذف بروكراسی های سنگین است، اظهار نمود: یكی از گزینه هایی كه دولت می تواند بوسیله آن پروسه مجوزگیری را تسهیل كند، الكترونیكی كردن خدمات یا همان ایجاد دولت الكترونیك است. با این سازوكار می توان پروسه طولانی كاغذبازی در ادارات را حذف نمود.
او همینطور به دیگر تبعات طولانی بودن پروسه اداری و ستاندن مجوزهای گوناگون هم اشاره نمود و اظهار داشت: واقعیت این است كه مجوزهای گوناگون هر كدام می تواند رانت هایی را به وجود بیاورد كه می تواند چه بسا فسادزا هم باشند.
دلخوش به وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت كار و وزارت اقتصاد بعنوان وزارتخانه هایی كه می توانند در تسهیل فضای كسب وكار مؤثر باشند، اشاره نمود و افزود: همین طور معاونت علمی نهاد ریاست جمهوری می تواند در تسهیل فضای مجوزگیری برای كسب وكارهای الكترونیك و نوپا بسیار مؤثر باشد.
این اقتصاددان همین طور پیشنهاد كرد بعضی از نهادهای مشاوره ای در سازمان های دولتی و خصوصی ایجاد شود تا از این طریق بتوان به ثبت و فعالیت شركت های اقتصادی كمك كرد.
به گزارش تولیدو به نقل از ایسنا، رهبر معظم انقلاب چهارشنبه گذشته در جمع كارگزاران نظام با اشاره به لزوم حذف موانع فعالیت های تولیدی در اقتصاد، تاكید نمودند «این پیچ و خم ها و دالان های عجیب و غریب دستگاه های دولتی هم كه سبب می شود فضای كسب و كار در جامعه تخریب شود، یكی از اشكالات ماست. من شنیدم كه در برخی از كشورهای دنیا برای راه انداختن یك كار تولیدی، یك نصفه روز مثلاً وقت لازم است؛ در اینجا خیلی مشكلات وجود دارد؛ حالا این دست دولت، مجلس و مسئولان است كه بایستی فضای كسب و كار را تسهیل كنند».
منبع: تولیدو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب