تامین مالی ارزی ابزاری برای جبران هزینه های ریالی طرح ها نیست

تامین مالی ارزی ابزاری برای جبران هزینه های ریالی طرح ها نیست

به گزارش تولیدو، مدیر تامین مالی خارجی بانک مرکزی اظهار داشت: طرح های نیمه تمام برای جبران هزینه های ریالی نمی توانند از تامین مالی ارزی بانک مرکزی بهره گیرند.



به گزارش تولیدو به نقل از مهر، فرشید شکرخدایی، رییس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران در نشست کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران با اشاره به کوشش های کمیسیون برای حل مشکل بدهکاران ارزی صندوق توسعه و بانک، اظهار داشت: کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران با همکاری کمیته بهبود محیط کسب وکار در تلاش است مشکل ۳۰۰ بدهکار ارزی به صندوق توسعه ملی و بانک که هنوز پرونده آنها باز است را حل کند.
شکرخدایی اضافه کرد: باید با تک تک این شرکتها گفتگو شود تا راهی برای حل مشکل پیدا کنیم؛ به این جهت مقرر شده جلساتی با دعوت از شرکتها و انجمن ها به عنوان نماینده گروهی از این بدهکاران اجرا شود تا موضوع سریع تر حل وفصل شود.
او تاکید کرد: از نظر ما، دوسوم این بدهکاران به سبب قیمت گذاری محصول، ممنوعیت صادرات و سایر اقدامات دولت که خارج از اراده این شرکتها بوده، حق دارند که خواهان تسویه تسهیلات ارزی به ریال باشند؛ اما سایر بدهکاران باید بدهی خودرا بصورت ارز تسویه کنند؛ چونکه این منابع، سرمایه بین نسلی است و حتی اگر استمهال و تنفس هم اعمال شود، معتقدیم که بازپرداخت نهایی باید ارزی باشد.
در ادامه، محمدمهدی رییس زاده، عضو کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران با اشاره به تفکیک های انجام شده در مورد بدهکاران ارزی صندوق توسعه ملی و بانک، اظهار داشت: از کل این بدهکاران، ۲۷ مورد نساجی، ۳۸ مورد فولادی، ۱۰ مورد خودرویی، ۲۰ مورد پتروشیمی و ۱۵ مورد نیروگاهی هستند که حل وفصل مشکل آنها درحال پیگیری است.
در بخش دیگری از این جلسه، تفاهم نامه همکاری سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران و اتاق تجاری، صنایع، معادن و کشاورزی ایران مورد بحث قرار گرفت. این تفاهم نامه بمنظور توانمندسازی اشخاص برای همکاری با شرکای خارجی و جذب سرمایه گذار و تجار خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور تدوین شده و در تلاش است دو طرف برای تشویق و جذب سرمایه گذاری خارجی، پشتیبانی از کارآفرینان و فعالان اقتصادی، بهبود محیط سرمایه گذاری و کسب وکار، افزایش تعاملات بین المللی، همکاری در عرصه آموزش و پژوهش و تسهیل دسترسی به منابع مالی و اعتبارات بین المللی همکاری خواهند کرد.
شکر خدایی، با اشاره به این که متن تفاهم نامه توسط ادارات حقوقی اتاق ایران و سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران تأیید شده است، اظهار داشت: همچنان امکان حذف و اضافه در متن تفاهم نامه وجود دارد و چنانچه اعضا نظر اصلاحی داشته باشند، انعکاس آن در متن تفاهم نامه پیگیری خواهد شد.
در این زمینه، سید حسین سلیمی، عضو کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران و رییس انجمن سرمایه گذاری خارجی، با اشاره به این که تعدادی از مفاد این تفاهم نامه در اساسنامه انجمن سرمایه گذاری خارجی نیز وجود دارد و این انجمن زیرمجموعه اتاق ایران شمرده می شود، درخواست نمود برای جلوگیری از موازی کار، این مساله بررسی و رفع گردد.
بخش سوم نشست با حضور نمایندگان بانک مرکزی به بررسی دستورالعمل بانک مرکزی برای تامین مالی طرح های نیمه تمام با حداقل ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی اختصاص داشت. مسعود گلشیرازی، عضو کمیسیون اظهار داشت: بر طبق این دستورالعمل امکان تامین مالی برای تکمیل طرح های نیمه تمام تا سقف ۵۰ میلیون یورو از محل منابع بانک مرکزی دیده شده است؛ اما این تامین مالی مشروط به شروطی است که به کلی اجرای دستورالعمل را مشکل و حتی ناممکن می کند.
گلشیرازی افزود: تسهیلات یاد شده دستورالعمل بانک مرکزی، یک ساله پرداخت می شود و این سوال مطرح است که یک پروژه با ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی چگونه می تواند طی یک سال تمام شود و قادر باشد از محل صادرات خود، بدهی به بانک مرکزی را تسویه کند؟
او اضافه کرد: یک ساله بودن این تامین مالی در عمل موجب نکول بدهی می شود و با توجه به این که در روز سررسید، در صورت ناتوانی در بازپرداخت، حساب های فرد بدهکار قرمز و مسدود می شود، در عمل فعالان اقتصادی رغبتی جهت استفاده از این تامین مالی نخواهند داشت.
عضو کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران با اشاره به یکی دیگر از شروط دستورالعمل بانک مرکزی، اظهار داشت: بانک مرکزی این تامین مالی را برای پروژه با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد به شرط واردات ماشین آلات و تجهیزات پرداخت می کند درحالی که پروژه ای با این میزان پیشرفت فیزیکی، در عمل ماشین آلات خودرا خریداری نموده و این تامین مالی را برای اجرای سایر برنامه ها نیاز دارد.
گلشیرازی با اشاره به این که تامین مالی بانک مرکزی صادرات محور است، اظهار داشت: بواسطه صادرات محور بودن، نرخ ارز برای دریافت تامین مالی و تسویه آن اهمیت ندارد و بنگاه از محل صادرات، همان ارز را به بانک مرکزی برمی گرداند؛ به این جهت اگر مشکلات دستورالعمل بانک مرکزی رفع گردد، فعالان اقتصادی می توانند برای تکمیل پروژه های خود از آن بهره گیرند.
چگونگی تامین مالی ارزی
در ادامه، سید آرش شهرآیینی، مدیر تامین مالی خارجی بانک مرکزی در جواب مباحث مطرح شده در مورد دستورالعمل تامین مالی پروژه های نیمه تمام، اظهار داشت: بانک مرکزی پس از تشکیل صندوق توسعه ملی، مسئولیتی برای تامین مالی ارزی از منابع خود ندارد و ابتکار تامین مالی پروژه های موضوع این دستورالعمل بمنظور کارگشایی و کمک به طرح های نیمه تمام برای مساعدت با توسعه و رونق تولید پیشنهاد شده است.
او با اعلان اینکه مباحث مطرح شده درباره ی شروط تامین مالی بانک مرکزی، درست است، اشاره کرد: مسئله این است که این ابتکار از ابتدا قرار نبود تامین مالی همه پروژه را شامل شود و همچنان مسیر اصلی تامین مالی ارزی، صندوق توسعه مالی است که فعالان اقتصادی می توانند از آن بهره مند شوند.
شهرآیینی افزود: ما می توانیم در مواردی که پروژه تامین مالی شده نمی تواند طی یک سال تکمیل شود، شرط یک ساله را اصلاح نماییم و چند ماه زمان تسویه به تعویق بیفتد یا در پروژه هایی که مالک و یا مالکان آن از سایر شرکت های خود درآمد صادراتی دارند، می توان امکان تسویه تامین مالی از محل این درآمد صادراتی را پذیرفت.
مدیر تامین مالی خارجی بانک مرکزی با تکیه بر این که امکان بلندمدت شدن تامین مالی بوسیله ذخایر بانک مرکزی وجود ندارد، اظهار داشت: شرطی که در دستورالعمل برای واردات تجهیزات موردنیاز طرح های نیمه تمام آورده شده، بدین سبب است که از ابتدا بانک مرکزی قصد نداشته به نحوی تامین مالی کند که ارز وارد حوزه های تجاری یا خدماتی شود و بر همین اساس، این تامین مالی برای طرح هایی مناسب می باشد که برای تکمیل نیازمند واردات ماشین آلات هستند یا هنوز پول ماشین آلات وارداتی خودرا پرداخت نکرده اند.
او با تکیه بر این که طرح های نیمه تمام برای جبران هزینه های ریالی نمی توانند از تامین مالی ارزی بانک مرکزی استفاده کنند، اظهار داشت: اگر طرح های نیمه تمام نیاز ریالی دارند باید بدنبال تامین مالی ریالی باشند؛ اما اگر نیاز ارزی داشتند درخواست های خودرا عرضه کنند و ما اهتمام می نماییم در قالب دستورالعمل نهایت همکاری را داشته باشیم.
درنهایت اعلام شد: پیشنهادهای کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران برای اصلاح دستورالعمل بانک مرکزی از طرف رییس اتاق ایران به رییس کل بانک مرکزی ارسال شود تا اگر تصمیم به تمدید دستورالعمل در سال آینده گرفته شد، این پیشنهادها هم مدنظر قرار گیرد.


منبع:

1403/10/18
10:12:29
5.0 / 5
40
تگهای خبر: آموزش , ابزار , اقتصاد , بانك مركزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
تولیدو