قیمت گذاری دستوری منجر به كاهش كیفیت لبنیات می شود

قیمت گذاری دستوری منجر به كاهش كیفیت لبنیات می شود

به گزارش تولیدو یك كارشناس صنعت لبنیات با اشاره به اینكه قیمت گذاری فارغ از واقعیت های اقتصادی جامعه سبب از بین رفتن كیفیت محصولات می شود، اظهار داشت: وقتی قیمت تمام شده كالایی افزایش می یابد اما قیمت دستوری اجازه افزایش قیمت را نمی دهد امكان دارد در كیفیت دست كاری شود و ارزش غذایی محصول كاهش پیدا كند.



اسماعیل خاتمی در گفتگو با ایسنا، با بیان این که ۱۲ محصول لبنی که دولت قیمت گذاری آنرا برعهده دارد، حدودا ۸۰ درصد تولیدات کارخانجات را تشکیل می دهد، اظهار نمود: وقتی گفته می شود که دولت تنها ۱۲ محصول لبنیاتی را قیمت گذاری می کند فراموش نکنیم که درواقع قیمت گذاری دولت بر ۸۰ درصد محصولات صنایع لبنی است و این صنعت تنها می تواند برروی ۲۰ درصد از محصولاتش قیمت گذاری کند.

وی افزود: از علل این که دولت بخشی از قیمت گذاری محصولات لبنی را برعهده دارد، این است که دولت در سند بالادستی خود تعهد دارد که تا افق ۱۴۰۴ سرانه مصرف لبنیات در کشور را به ۱۲۰ کیلوگرم در سال برساند. در تمام دنیا رشد سرانه مصرف لبنیات یکی از شاخصهای توسعه یافتگی بشمار می رود و همین مساله سبب شده تا دولت ها به لبنیات حساس تر از سایر اقلام خوراکی باشند.

این کارشناس صنایع غذایی افزود: از علل دیگر ورود دولت به قیمت گذاری محصولات لبنی می توان به این نکته اشاره نمود که وقتی لبنیات به علت پرداخت یارانه توسط دولت در گروه کالایی یک قرار می گیرد، دولت مدعی می شود قیمت ها را در دست دارد و از مصرف کننده حمایت می کند و این تعداد از محصولات لبنی مشمول افزایش قیمت نمی شوند. البته خیلی از کارشناسان امور معتقدند وقتی به ابتدای زنجیره تولید، یارانه تعلق بگیرد و قیمت در انتهای تولید ثابت نگه داشته شود، بطور قطع منفعتی برای مصرف کننده به دنبال نخواهد داشت.

عضو انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران با اشاره به اینکه قرارگیری لبنیات در گروه کالایی یک به ضرر مصرف کنندگان و تولیدکنندگان خواهد بود، اظهار داشت: وقتی دولت دستوری و خارج از واقعیت های اقتصادی جاری قیمت لبنیات را به بهانه یارانه ثابت نگه می دارد، مردم ارزش لبنیات را درک نخواهند کرد و تصور دارند لبنیات بایستی ارزان باشد؛ به صورتی که حاضر هستند برای خرید یک بطری نوشابه با هر قیمتی هزینه کنند اما حاضر نیستند برای یک بطری شیر هزینه کنند.

قیمت گذاری دستوری منجر به کاهش کیفیت لبنیات خواهد شد

این کارشناس صنعت لبنیات با اشاره به اینکه قیمت گذاری فارغ از واقعیت های اقتصادی جامعه سبب از بین رفتن کیفیت محصولات می شود، اظهار نمود: وقتی قیمت تمام شده کالایی افزایش می یابد اما قیمت دستوری اجازه افزایش قیمت را نمی دهد، در نتیجه امکان دارد از شیری استفاده گردد که کیفیت پایین تری دارد و درنهایت ارزش غذایی محصول کاهش پیدا کند. از طرفی پایین آوردن کیفیت یعنی نزول شخصیت کیفی یک برند و اگر برندی در بخش مواد غذایی کیفیت خویش را از دست دهد، حدودا هیچ چیز برای از دست دادن ندارد.

به گفته وی، اگر دولت ادعای پشتیبانی از مردم را دارد نباید فقط دستوری قیمت ها را سرکوب کند. اگر تولید کننده نتواند محصولاتش را در داخل بفروشد و برایش صرفه اقتصادی نداشته باشد، در جایی دیگر محصولاتش را به فروش می رساند یا در کیفیت دستکاری می کند.

۳ درصد هزینه خانوار را لبنیات تشکیل می دهد

خاتمی در ادامه با اشاره به اینکه ۳۰ درصد هزینه خانوار را غذا تشکیل می دهد، اظهار داشت: سهم لبنیات از این ۳۰ درصد، ۱۰ درصد است. به بیان دیگر ۳ درصد از هزینه خانوار را لبنیات تشکیل می دهد و به صورت کل سهم اندکی در هزینه خانوار دارد.

تولید ۸ میلیون تن شیر در سال

وی همینطور افزود: شیر تولید شده در کشور ۸ میلیون تن در سال است که ۸۰۰ هزارتن بر پایه شیر صادر می شود، ۵ درصد در انبارها رسوب می کند، ۵ درصد مصرف دامداری ها است و در نهایت سرانه مصرف شیر در کشور عددی کمتر از ۸۰ کیلو می شود.

پیشنهاد به دولت؛ آزادسازی قیمت ها و ایجاد نظام رقابتی عرضه و تقاضا

این تولیدکننده محصولات لبنی در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به اینکه سال هاست به دولت پیشنهاد دادیم که بازار لبنیات را آزادسازی کند و اجازه دهد که نظام عرضه و تقاضا قیمت ها را مشخص نماید، اظهار داشت: پیشنهاد دادیم که دولت دهک های صدمه پذیر شامل افراد کم درآمد، کودکان و سالمندان را شناسایی کند و به آنها برای خرید لبنیات یارانه دهد. به عبارتی این دهک ها را تحت پوشش خود قرار دهد و به جای اینکه یارانه به اول زنجیره داده شود، به انتهای زنجیره برسد. در کنار آن هم اجازه دهد بخش دیگری از بازار برپایه نظام عرضه و تقاضا و رقابتی باشد.

وی در ادامه تشریح کرد: در حقیقت با این اقدام هم اقشار صدمه پذیر از لبنیات بهره مند خواهند شد و این کالای اساسی از سبد غذایی آنها حذف نخواهد شد، هم جلوی ضرر و زیان تولید کنندگان گرفته خواهد شد و می توانند محصولاتشان را با قیمت واقعی به فروش برسانند و چرخ این صنعت خواهد چرخید.

این کارشناس صنعت لبنیات در پاسخ به این سؤال که آیا آزاد سازی قیمت ها منجر به افزایش قیمت لبنیات نخواهد شد، اظهار داشت: وقتی قرار باشد که دولت به بخشی از جامعه برای خرید لبنیات یارانه دهد به شکلی مبنای قیمت ها مشخص خواهد شد و دیگر صنایع نمی توانند برای روی محصولات هر قیمتی بگذارند. در حقیقت دولت مبنای قیمت گذاری می شود.

قیمت لبنیات نباید برای فقیر و غنی یکسان باشد

خاتمی با اشاره به اینکه قیمت لبنیات نباید برای فقرا و سرمایه داران یکسان باشد، اظهار داشت: با آزادسازی قیمت ها و تحت پوشش قرار دادن دهک های صدمه پذیر مطمئن خواهیم شد که اقشار صدمه پذیر جامعه از لبنیات بهره مند هستند و برای اقشار سرمایه دار هم افزایش قیمت لبنیات حائز اهمیت نیست.

نظام توزیع درکشور پرهزینه است

وی در انتها با اشاره به اینکه صنایع به علت رقابت سنتی، عدم توجه به مصرف کنندگان مشکلات بسیاری دارند، اظهار داشت: نظام توزیعی در کشور بسیار پرهزینه است و ضرر و زیان بخش توزیع برعهده صنعت است و صنایع هم این ضرر و زیان را بعنوان قیمت تمام شده محاسبه می کنند. صنایع در این حوزه بسیار ضعیف عمل کرده اند و در حقیقت آنها باید به فکر اصلاح نظام توزیع باشند.





منبع:

1399/03/31
15:25:42
5.0 / 5
2368
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
تولیدو