واکنش وزارت صمت به تبلیغات گسترده هایپرهای لوازم خانگی

واکنش وزارت صمت به تبلیغات گسترده هایپرهای لوازم خانگی

به گزارش تولیدو، قائم مقام وزیر صمت اظهار داشت: با عنایت به این که نظام صنفی ما سنتی هستند توان رقابت با فروشگاه های بزرگ را ندارند.



به گزارش تولیدو به نقل از مهر، سیدطه حسین مدنی رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند اخیراً به خبرنگار مهر گفته بود که «طبق قانون، آگهی های تبلیغاتی نباید خدمات یا کالاهای دیگران را بی ارزش یا فاقد اعتبار جلوه دهد. در آگهی های تبلیغاتی ادعاهای غیر قابل اثبات و مطالب گمراه کننده نباید گنجانده شود. تحقیر و استهزاء دیگران تلویحاً و یا تصریحاً در آگهی های تبلیغاتی ممنوع می باشد. تعیین جایزه در مقابل تشویق به خرید و مصرف ممنوع می باشد اما تبلیغات این هایپرها بخصوص در صدا و سیما به شکل علنی، دوگانه کالای دارای اصالت و فیک ساخته و کالاهای دیگر فروشگاه ها را بی ارزش نشان داده است. در رابطه با مطالب گمراه کننده که در این آیین نامه به آن اشاره شده است؛ این هایپرها در بحث کف قیمت، تضمین کیفیت، تخفیف ها و ادعای سود پایین درحال گمراه کردن مشتریان هستند. این فروشگاه ها در تبلیغات خود به شکلی اجناس دیگران را با نشان دادن مواردی چون کنده شدن دستگیره در یخچال، حرکت کردن ماشین لباسشویی و … تمسخر می کنند. ممنوعیت تعیین جایزه در مقابل تشویق به خرید و مصرف هم صراحتاً در تبلیغات این فروشگاه ها چه در صدا و سیما و چه در سطح شهر نقض شده و عجیب است که صدا و سیما به صورت گسترده درحال ارتکاب آن است. این موارد مصداق بارز تخلفاتی است که در آیین نامه تبلیغات به آن اشاره شده و وزارت ارشاد ملزم به پیشگیری از ادامه آن است.»
اکبر پازوکی رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران هم در رابطه با تبلیغات هایپرهای لوازم خانگی در صدا و سیما به خبرنگار مهر اظهار داشته بود: «مسئله اصلی نوع تبلیغات این فروشگاه هاست. تبلیغات آنها طوری است که در ذهن مردم القا می کند که کسبه گران فروشی می کنند. ما رسانه ای برای ایستادن مقابل این تبلیغات نداریم. چرا جلوی تبلیغات نامتعارف آنها گرفته نمی شود؟ این فروشگاه ها پول این تبلیغات در صدا و سیما و بیلبوردهای شهری را از کجا آورده اند؟»
این انتقادات انعکاس وسیعی در فضای مجازی داشت و با واکنش خیلی از کاربران همراه بود.
صدا و سیما در واکنش به این انتقادات، با دعوت از پازوکی رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران و مدنی رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند به برنامه «هشت صبح» رادیو اقتصاد، فضایی را جهت بررسی بیشتر و بیان انتقادات از تریبون رسانه ملی ایجاد کرد. در این برنامه محمدصادق مفتح قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت هم حضور پیدا کرد.

مدنی: فعالیت فروشگاه های بزرگ به شرط رعایت قوانین پذیرفته شده است

سید طه حسین مدنی رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در شروع این برنامه اظهار داشت: فراهم شدن زمینه برای نگاه نقادانه به مبحث فروشگاه های بزرگ لوازم خانگی در رسانه ملی قابل تقدیر و تشکر است.
مدنی در ادامه اظهار داشت: ما بعنوان یک پژوهشکده به شکل کلی با فعالیت فروشگاه های بزرگ چه در حوزه لوازم خانگی و چه بخش های دیگر به هیچ وجه مخالف نیستیم. حتی نظر ما اینست که در خیلی مباحث دیگر همچون در خدمات و کالا باید بسمت فروشگاه های بزرگ حرکت نماییم. چون این فروشگاه ها در صورت کارکرد صحیح به شفافیت در تراکنش های مالی و مباحث مالیاتی، تسهیل در نقش تنظیم گری دولت و کاهش قیمت تمام شده برای مشتری نهائی منجر خواهد شد.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند تصریح کرد: ازاین رو اصل وجود فروشگاه های بزرگ در کل پذیرفته شده است؛ اما با پذیرش این اصل، قرار نیست هر اقدامی که این فروشگاه ها می کنند هم پذیرفته باشد. این یعنی ما یک کل را پذیرفته ایم اما روی جزئیات آن بحث داریم و یک سوال اساسی در رابطه با اینها مطرح می نماییم که آیا قوانین موجود در رابطه با فعالیت این فروشگاه ها به درستی رعایت می شود یا در اجرای قوانین با تبعیض مواجه هستیم؟

پازوکی: به حمایت بی رویه از فروشگاه های بزرگ اعتراض داریم

در ادامه اکبر پازوکی رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران هم با اشاره به اینکه هیچکس با فعالیت فروشگاه های بزرگ مخالف نیست؛ اظهار داشت: به قول مقام معظم رهبری، بانکها حق دلالی ندارند اما امروز منابع بانکی که پشت این فروشگاه ها قرار گرفته، عرضه لوازم خانگی را از یک تجارت به یک عرصه نابرابر تبدیل نموده است. کسبه لوازم خانگی طی سالهای اخیر بدون کمک بانک هم اشتغالزایی و هم در تولید سرمایه گزاری نموده اند ولی اکنون با به وجود آمدن فروشگاه های تخصصی و انحصاری باید از بین بروند؟
پازوکی اضافه کرد: مسأله ما فروشگاه های بزرگ نیست بلکه مبحث اصلی حمایت بی رویه ای است که چه در صدا و سیما و چه توسط بانکها از این فروشگاه ها می شود. ما معتقدیم با فعالیت این فروشگاه ها، پول به جای تولید وارد توزیع شده و این یک رقابت نابرابر برای صنف لوازم خانگی بوجود آورده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران اظهار داشت: اگر این فروشگاه ها در این ابعاد تبلیغ نداشته باشند آیا می توانند کالا بفروشند؟ در این بیشتر از ۴۰ سالی که ما لوازم خانگی فروخیتم و تولید را افزایش دادیم اینها کجا بودند؟ صحبت ما نابرابری، دوگانگی و برخورد سلیقه ای با قانون و برخورد با ما است. ما فقط می گوئیم مسایل و مشکلات ما را درک کنید.

قائم مقام وزیر صمت: چون اصناف سنتی اند؛ توان رقابت با فروشگاه های بزرگ را ندارند

در ادامه این برنامه، محمدصادق مفتح قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با دفاع از فعالیت فروشگاه های بزرگ اظهار داشت: حاکمیت و دولت قاعدتاً باید دو نگاه داشته باشد. یک نگاه استمرار تولید و اشتغال و یک دید هم به حفظ قدرت خرید مصرف کننده.
مفتح اضافه کرد: حلقه واسط بین تولید و مصرف، توزیع کنندگان هستند. فلسفه وجودی نظام صنفی رقابت است و هر کسی که شرایط بهتر و قیمت بهتر بدهد می تواند بیشتر بفروشد.
قائم مقام وزیر صمت خاطرنشان کرد: در این نظام فروش وقتی یک مجموعه به صوت عمده خرید می کند و در تولید شراکت و سرمایه مورد نیاز برای تولید را ایجاد می کند؛ قاعدتاً می تواند با شرایط بهتری از تولید کننده کالا بخرد و به مصرف کننده بفروشد. در این شرایط تولیدکننده منتفع می شود و یک مشتری بزرگ و بازار مطمئن برای خود دارد. این بهترین حالت برای تولید کننده است.
وی اظهار داشت: ازاین رو شبکه فروش با تأمین نقدینگی، برای نظام تولید یک بازار مطمئن بوجود می آورد. این ابزاری تسهیلگر برای تولید کننده و خریدار نهائی است و چون نظام صنفی به علت سنتی بودن نمی تواند رقابت کند؛ نمی توان این ابزار را نادیده گرفت و آنرا کنار گذاشت.
مفتح پس از این توضیحات برنامه را ترک کرد.

مدنی: ۱۷ هزار پرونده قضایی ضد یکی از این فروشگاه ها فقط در یک شهر نشانه چیست؟

مدنی رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در واکنش به این توضیحات قائم مقام وزیر صمت اظهار داشت: فروشگاه های زنجیره ای و بزرگ در کشور ما پدیده جدیدی نیست و سابقه آن به سال ۱۳۴۰ بر می گردد. پس این که هم اکنون عملکرد بعضی از این فروشگاه ها مورد انتقاد قرار گرفته نشان داده است که بحث متفاوت از چیزی است که قائم مقام وزیر صمت مطرح می کنند. مثلا بر اساس گزارش یکی از مقامات رسمی قوه قضاییه، در شش ماهه اول سال ۱۴۰۳ نزدیک به ۱۷ هزار پرونده قضایی ضد یکی از این فروشگاه های بزرگ در یکی از شهر های کشور ثبت شده است. سوال اینجاست که آیا این تعداد شکایت از یک فروشگاه قبلاً هم سابقه داشته و چقدر از این پرونده ها به نتیجه رسیده است؟ وزارت صمت نسبت به این فروشگاه ها کاملا منفعل عمل کرده است.
وی اضافه کرد: همانطور که گفتیم فروشگاه های زنجیره ای پذیرفته شده است ولی مسأله ای که وجود دارد اینست که فروشگاه ها بزرگ لوازم خانگی مورد بحث به افزایش تولید کمک نکرده اند و همچنین نتوانسته اند طرف مصرف کننده را هم بگیرند و قدرت خرید آنها را بالا ببرند. این که با تبلیغات در ذهن مخاطب جا بیندازیم که فروشگاه های بزرگ لوازم خانگی حتما کف قیمت را دارند درست نیست. مصداق این تبلیغات نادرست با مقایسه قیمت های این فروشگاه ها و دیگر فروشگاه های آنلاین کاملا مشخص است. این مورد را ما به شکل میدانی با حاضر شدن در این فروشگاه ها بررسی نموده ایم.
وی ضمن اشاره به تکالیف وزارت صمت برای نظارت بر قیمت و توزیع، اظهار داشت: آیا نظارتی که وزارت صمت در ارتباط با قیمت گذاری ها در دیگر فروشگاه ها دارد؛ در مورد فروشگاه های بزرگ هم با سامانه ۱۲۴، سامانه جامع تجارت، سامانه جامع گارانتی و سامانه جامع انبارها اعمال می شود؟
مدنی اظهار داشت: فروشگاه های بزرگ لوازم خانگی بیشتر به شکل یک مارکت پلیس هستند و این گونه نیست که کالا را از تولید کننده خریداری کنند و بفروشند. در این شرایط انبارهای خویش را به برندها برای فروش کالا اجاره می دهند. ازاین رو اگر ثبات قیمت وجود داشته باشد ریسک این را به تولید کننده انتقال می دهند.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در رابطه با افزایش قیمتها همزمان با افزایش نرخ ارز هم اظهار داشت: هیچ کالایی با نرخ دلار آزاد وارد کشور نمی شود و افزایش قیمت به بهانه افزایش نرخ ارز تخلف است. متولی نظارت بر این امر وزارت صمت است که متاسفانه در این حوزه کاملا منفعل عمل کرده است. در این خصوص با حاضر شدن در این فروشگاه ها دیدیم که یک سری از آنها از قبل افزایش نرخ ارز را پیشخور کرده و کالایی که پیش از عید در بازار حدود ۹۸ میلیون تومان بود را همان زمان حدود ۱۲۰ میلیون تومان عرضه می کردند.

پازوکی: موقع مالیات دادن مدرن و این طور مواقع عقب افتاده ایم!

پازوکی رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران هم در واکنش به قائم مقام وزیر صمت اظهار داشت: چرا سازمان های مختلف برای تولید چنین مشکلاتی بوجود آورده اند که امروز برای ماندگاری تولید احتیاج به تأسیس چنین فروشگاه هایی باشد؟ معضل فروش قسطی را هم ما ایجاد نکرده ایم که ما آنرا حل نماییم. تا پیش از سال ۹۶ تولید کننده توان فروش شرایطی به اصناف را داشت و ما هم این کالاها را به شکل قسطی به مردم می فروختیم. چه کسی این شرایط را گرفتار مشکل کرد؟ مواد اولیه را برای تولیدکننده گران می کنند بعد که کالا گران گردید اصناف را متهم می کنند.
وی در واکنش به صبحت ها قائم مقام وزیر صمت بر مبنای این که اصناف سنتی هستند و توان رقابت با فروشگاه های بزرگ را ندارند؛ اظهار داشت: ما ر ا به سنتی بودن متهم می کنند. چطور در زمان مالیات دادن سریع باید با پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان به روز شویم و حالا اینجا عقب افتاده ایم؟
پازوکی اضافه کرد: درست است که فروشگاه های بزرگ از قبل در کشور وجود داشته است ولی در صنف لوازم خانگی آن هم با این سطح حمایت بانکی که به انحصار منجر شده؛ وجود نداشته است.

جای خالی شورای رقابت

مدنی در انتها با انتقاد از عملکرد شورای رقابت در برابر نحوه فعالیت فروشگاه های بزرگ لوازم خانگی اظهار داشت: شورای رقابت باید مطابق قانون از آغاز زنجیره یعنی مواد اولیه و تولید کننده تا انتهای زنجیره یعنی مصرف کننده نهائی را مورد نظارت قرار دهد و اگر حلقه واسط در این روند به درستی کار نکند؛ این زنجیره قطع می شود.


منبع:

1404/02/06
10:36:11
5.0 / 5
16
تگهای خبر: ابزار , اصناف , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

تولیدو