شامخ مرداد نشان داد؛
اقتصاد در منطقه رکود فرار نیروی کار از بخش تولید
تولیدو: شامخ مدیران خرید کل اقتصاد برای مرداد معادل 47.4 برآورد شده است که حاکی از رکود برای چهارمین ماه پی در پی است.
به گزارش تولیدو به نقل از مهر، در تازه ترین گزارش مرکز پژوهش های اتاق ایران، شامخ مدیران خرید کل اقتصاد در مرداد ۱۴۰۳ معادل ۴۴.۹ محاسبه شده است. این شاخص نشان داده است که سطح فعالیتهای اقتصادی در این ماه همچنان کاهشی است و همینطور بعد از تعدیل فصلی، این شاخص برای مرداد معادل ۴۷.۴ ارزیابی شده است که حاکی از رکود برای چهارمین ماه پی در پی است.
در مردادماه شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمات» پس از تعدیل فصلی ۴۳.۴ به دست آمده است، که برای پنجمین ماه پی در پی کاهشی است و این شاخص در حالیکه نسبت به تیر (۴۵.۲) کاهش شدیدتری داشته، دومین کمترین مقدار را در ۴۶ ماهه گذشته در سری تعدیل شده به ثبت رسانده است.
همچنین بر مبنای اطلاعات شامخ مردادماه، شاخص «میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی» بعد از حذف اثر فصلی ۴۷.۷ به دست آمده است که نسبت به ماه قبل با شدت کاهش بیشتری همراه بوده است و کمترین مقدار ۴۵ ماهه را به ثبت رسانده است.
شاخص «میزان فروش کالاها یا خدمات» در مرداد ماه بعد از حذف اثر فصلی، معادل ۴۶.۹ است که برای چهارمین ماه پی در پی کاهشی است و در ۱۹ ماه گذشته دومین پایین ترین میزان خودرا به ثبت رسانده است.
شاخص مدیران خرید کل اقتصاد
آخرین نظرسنجی انجام شده از بنگاه های اقتصادی، نشان داده است که شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در مرداد ۱۴۰۳، معادل ۴۴.۹ محاسبه شده است. این شاخص نشان داده است که سطح فعالیتهای اقتصادی در این ماه همچنان کاهشی است و همینطور بعد از تعدیل فصلی، این شاخص برای مرداد معادل ۴۷.۴ ارزیابی شده است که حاکی از رکود برای چهارمین ماه پی در پی است.
شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمات» پس از تعدیل فصلی ۴۳.۴ به دست آمده است، که برای پنجمین ماه پی در پی کاهشی است و این شاخص در حالیکه نسبت به تیر (۴۵.۲) کاهش شدیدتری داشته، دومین کمترین مقدار را در ۴۶ ماهه گذشته در سری تعدیل شده به ثبت رسانده است. ادامه قطعی برق گسترده در کسب و کارها موجب ادامه کاهش فعالیتها در مرداد ماه شده است. از طرفی همچنان عدم اختصاص ارز و کمبود منابع مالی سبب شده تا خیلی از شرکت ها بخصوص در بخش صنعت در تامین مواد اولیه گرفتار مشکل باشند.
شاخص «میزان سفارش ها جدید مشتریان» در مرداد، بعد از حذف اثر فصلی، معادل ۴۶.۹ ارزیابی شده است و برای چهارمین ماه متوالی از اردیبهشت ماه کاهشی است که نشان داده است کمبود نقدینگی طرف تقاضا در کاهش سفارش ها تأثیر داشته است. در همین حال تقاضای خارجی نیز همچنان برای چهارمین ماه پی در پی و با شدت بیشتری نسبت به ماه قبل کاهش داشته است به صورتی که شاخص میزان صادرات کالا یا خدمات در مردادماه عدد ۴۶.۸ را به ثبت رسانده است. به عقیده فعالان اقتصادی مراسم اربعین و محدودیت در مرزها برای نقل و انتقال کالاهای تجاری، در کاهش صادرات به عراق بعنوان یکی از مقاصد اصلی صادرات محصولات صنعتی کشور تأثیر داشته است.
شاخص «میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی» بعد از حذف اثر فصلی ۴۷.۷ کاهش داشته و نسبت به ماه قبل با شدت کاهش بیشتری همراه بوده است و کمترین مقدار ۴۵ ماهه را به ثبت رسانده است. از یک سو به علت فشار هزینه های زندگی و عدم تناسب آن با حقوق و دستمزد، نیروی کار انگیزه ای برای ماندن در شرکت ها را ندارند و از جانب دیگر به علت قطعی های برق، عدم اختصاص ارز مواد اولیه و کاهش تقاضا، تولید کاهش داشته و خیلی از شرکت ها تعدیل نیرو داشته اند.
شاخص «قیمت محصولات تولیدشده و خدمات ارائه شده»، ۵۸.۱ به دست آمده است که بیشترین مقدار ۸ ماه اخیر را ثبت کرده است. افزایش نرخ ارز طی ماه های گذشته و عدم اختصاص ارز بر افزایش قیمت شرکت ها تأثیر گذار بوده است، بااینکه بعضاً به علت رکود در تقاضا و به منظور تقویت تقاضا افزایش قیمتها را تا حالا اعمال نکرده اند.
شاخص «میزان فروش کالاها یا خدمات» در مرداد ماه بعد از حذف اثر فصلی، ۴۶.۹ به دست آمده است که برای چهارمین ماه پی در پی کاهشی است و در ۱۹ ماه گذشته دومین پایین ترین میزان خودرا به ثبت رسانده است. فروش در مرداد ماه با شدت بیشتری در مقایسه با ماه قبل کاهش داشته است. به نظر می آید ادامه کاهش سطح تقاضای داخلی متأثر از کمبود نقدینگی و کاهش تقاضای صادراتی سبب شده تا همچنان فروش شرکت ها همچنان در سطوح پایین باقی بماند.
شاخص مدیران خرید بخش صنعت
بر اساس داده های به دست آمده از بنگاه های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت در مرداد ۱۴۰۳، معادل ۴۶.۲ محاسبه شده است که همچنان برای سومین ماه متوالی کاهشی است و کمتر از محدوده مرزی ۵۰ قرار دارد، البته شدت کاهش کمی ملایم تر از ماه قبل است. بعد از تعدیل فصلی، این شاخص برای ماه مرداد معادل ۴۹.۹ ارزیابی شده است و کمتر از محدوده مرزی ۵۰ است و بیان کننده قرار گرفتن شاخص در شرایط رکود است.
در مرداد ماه (در شاخص فصلی زدایی نشده) تقریبا هر ۱۲ رشته فعالیت بخش صنعت به غیر از صنایع غذایی با کاهش شاخص کل روبرو بوده اند و عدد کمتر ۵۰ ثبت را ثبت کرده اند. به نظر می آید ادامه قطعی های گسترده برق که طی تابستان امسال با دفعات بیشتری همراه بوده است و منجر به تعطیلی خیلی از خطوط ساخته شده است.
شاخص «مقدار تولید محصولات» در مرداد ماه بعد از تعدیل فصلی ۵۰.۵ محاسبه شده است و در محدوده مرزی ۵۰ قرار دارد. خیلی از شرکت ها شرایط را مشابه ماه قبل ارزیابی کرده اند، بااینکه شاخص تعدیل نشده ۴۳.۷ ثبت شده است. به عقیده بیشتر فعالان بخش صنعت، قطعی های مکرر برق (بیش از دو روز در هفته) که از یک سو منجر به تعطیلی بخش تولید و از طرفی موجب لطمه به مواد اولیه و دستگاه ها شده و شرکت ها همچنان در سطوح بسیار پایین ظرفیت تولید خود فعالیت می نمایند، از طرفی مشکلات زنجیره تامین مواد اولیه و همینطور کاهش تقاضای مشتریان نیز بر ادامه کاهش تولید بنگاه ها افزوده است.
مقایسه ارقام تعدیل فصلی نشده (۴۳.۷) و تعدیل فصلی شده (۴۹.۹) شاخص «مقدار تولید محصولات» بخش صنعت در ماه مرداد نشان دهنده این نکته مهم و نگران کننده است که در سالهای اخیر، علاوه بر تعطیلات تابستانی برخی صنایع، قطعی برق نیز بعنوان یکی از عوامل محدود کننده رشد بخش صنعت در ماه های مرداد، به یک الگوی تکرار شونده معنادار تبدیل گشته است و تأیید کننده مزمن شدن این مشکل است.
شاخص «میزان سفارش ها جدید مشتریان» در مرداد ماه بعد از تعدیل فصلی، معادل ۵۱.۴، ارزیابی شده است. بااینکه بر مبنای وضعیت موجود، شاخص تعدیل نشده با مقدار ۴۴.۴ نشان دهنده ادامه رکود در تقاضای مشتریان ناشی از کمبود نقدینگی طرف تقاضا است.
شاخص «موجودی مواد اولیه» در مرداد ماه، بعد از تعدیل فصلی، معادل ۴۸.۰ ارزیابی شده است و برای ششمین ماه پی در پی کاهشی بوده است بااینکه شیب کاهش در مقایسه با ماه قبل ملایم تر بوده است، اما همچنان ادامه عدم اختصاص ارز به بخش تولید و کمبود منابع مالی برای تامین مواد اولیه کارخانه ها را در زنجیره تامین مواد اولیه را با مشکل روبرو کرده است.
شاخص «میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی» در مردادماه ۴۹.۹ به دست آمده است که برای دومین ماه متوالی کمتر از محدوده مرزی ۵۰ قرار دارد. از طرفی بعضی از شرکت ها به علت کاهش فعالیتها کاهش در اشتغال نیروی انسانی را داشته اند و از جانب دیگر با بالا رفتن فشار هزینه ها، عدم انگیزه نیروی کار به ماندن و اشتغال در بخش تولید بسیار زیاد شده است.
شاخص «موجودی محصول نهایی در انبار» در مرداد ماه، بعد از تعدیل فصلی، معادل ۴۶.۵ ارزیابی شده است، این شاخص که با شدت بیشتری نسبت به ماه قبل کاهش داشته، کمترین مقدار ۱۹ ماهه اخیر را به ثبت رسانده است. قرار گرفتن موجودی انبار برای سومین ماه پی در پی کمتر از محدوده ۵۰ بیان کننده این مورد است که با عنایت به ادامه قطعی برق، کاهش تولید و همینطور مشکلات زنجیره تامین مواد اولیه، شرکت ها برای تامین تقاضای محدود مشتریان از موجودی انبار به میزان بیشتری بهره برده اند.
شاخص «میزان فروش محصولات» در مرداد، بعد از حذف اثر فصلی معادل، ۵۰.۰ ارزیابی شده است، نشان دهنده این نکته است که به عقیده بیشتر فعالان اقتصادی شرایط مشابه ماه قبل بوده است و از آنجائیکه در ماه قبل شرکت ها با کاهش فروش ناشی از کاهش تقاضای داخلی و خارجی روبرو بوده اند در این ماه نیز همچنان فروش در رکود است. همینطور شاخص میزان فروش محصولات پیش از تعدیل فصلی ۴۳.۰ به دست آمده است که بیان کننده آن است که شرکت ها با کاهش فروش روبرو بوده اند بااینکه شدت کاهش فروش نسبت به خرداد ماه ملایم تر بوده است. اما میزان فروش در این ماه در همه رشته فعالیتهای صنعت به غیر از صنایع غذایی با کاهش همراه بوده است.
منبع: تولیدو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب